Nowy produkt
Cukier brzozowy (ksylitol) jest naturalnym cukrem. Zawiera o 40 proc. mniej kalorii niż cukier i zmniejsza łaknienie na słodycze.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Cukier brzozowy,KSYLITOL 1 kg - niskokaloryczna słodycz
Cukier brzozowy (ksylitol) jest naturalnym cukrem. Zawiera o 40 proc. mniej kalorii niż cukier i zmniejsza łaknienie na słodycze.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Cukier brzozowy zawiera o 40 proc mniej kalorii od zwykłego cukru a spożywanie go zmniejsza łaknienie na słodycze. Wygląda i smakuje tak samo jak zwykły cukier (sorbitol), lecz na tym kończy się jego podobieństwo.
Ksylitol, czyli cukier brzozowy jest naturalną substancją pozyskiwaną z brzozy. Jest również w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach w procesie normalnego metabolizmu. Cukier brzozowy jest cukrem 5-ciowęglowym, czyli posiada własności bakteriobójcze. Inne formy cukru, w tym m.in. sorbitol, są cukrami 6-ciowęglowymi, które sprzyjają rozwojowi niebezpiecznych bakterii i grzybów, ponieważ są kwasotwórcze. Cukier brzozowy natomiast ma charakter zasadowy.
W porównaniu z cukrem, ksylitol wchłania się znacznie wolniej, nie powoduje nagłego skoku stężenia glukozy (posiada indeks glikemiczny - 8) i powoduje niewielkie zmiany
w wydzielaniu insuliny, co sprawia, że jest godny polecenia cukrzykom i diabetykom.
Dzięki niskiej kaloryczności i zmniejszeniu łaknienia na słodycze wskazany jest dla ludzi chcących się odchudzać oraz dbających o swoja figurę.
Ksylitol może stosować każdy, kto ma na uwadze swoje zdrowie. Również dzieci. Jednak nie polecany jest dzieciom poniżej 3 roku życia ze względu na niedojrzałość ich systemów trawiennych oraz nie moga go stosować kobiety w ciąży.
idealny zamiennik cukru do przyrządzania ulubionych potraw;
jako słodzik do kawy, herbaty, kompotów i soków;
Opakowanie zawiera 1 kg cukru brzozowego
Badania naukowe dowodzą, że im więcej spożywa się cukru brzozowego, tym bardziej jest się w stanie wyeliminować łaknienie cukru oraz ograniczyć poziom insuliny w organizmie.
Spożywanie cukru brzozowego należy rozpocząć od małych porcji (czubek łyżeczki).
Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 8 łyżeczek ksylitolu dziennie.
Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekką biegunką, która mija po krótkim czasie. Jednak szereg zalet powoduje, że cukier brzozowy powinien stać się nieodzownym przyjacielem każdego, kto lubi czasem osłodzić sobie życie.
Porównanie wartości odżywczych cukru i Ksylitolu na 100 g
cukier | ksylitol | |
energia | 405 kcal | 240 kcal |
białko | 0 g | 0g |
węglowodany | 100 g | 100 g |
tłuszcz | 0 g | 0 g |